click for more https://fapfapfaphub.com

Arti Kata Khidmat dalam Jamaah Tabligh

847

Arti Kata, Lombokim – Khidmat dalam jamaah Tabligh artinya saling melayani. Bukan pelayan. Tapi tugas khidmat adalah melayani, terutama saat piket di waktu makan, taklim, dan kebersihan masjid.

Khidmat dalam Islam memiliki kedudukan penting. Nabi saw sendiri melakukan khidmat baik di dalam rumah tangga beliau maupun ketika keluar di jalan Allah swt.

Contoh khidmat ketika di rumah, misalnya, mencuci pakaian keluarga ketika atau sesudah keluar di jalan Allah. Phadilahnya, setiap satu helai benang menghapuskan 1000 keburukan dan memberikan 1000 kebaikan.

BACA JUGA  Janna Lida Dijebak Ke Pasien Corona, Pintu Berkah Hari Ini

Bila keluar di jalan Allah swt, semua amal dilipat gandakan pahalanya, demikian juga pahala khidmat. Allah swt menghargai orang yang mengorbankan tubuhnya untuk khidmat.

Barangsiapa yang khidmat, Allah swt akan berikan kepadanya berkah di dalam kehidupan, harta, tubuhnya dan segalanya. Barangsiapa yang khidmat mendapat pahala dari setiap orang yang mengerjakan ijtimai amal.

Jika tubuh kita letih, jiwa akan bangun dan kerendhan hati akan masuk ke dalam hati kita. Barangsiapa yang memberikan da`wah tetapi tidak khidmat, maka ia akan takabur.

Prinsip dalam khidmat adalah, dengan ibadah kita mendapat surga, dengan khidmat kita akan mendapatkan Allah swt.

Adab-adab Khidmat :

Ketika keluar di jalan Allah swt tugas khidmat oleh ibu-ibu sedangkan yang berbelanja bapak-bapak.

Bila ada kekurangan / keperluan, ibu-ibu bermusyawarah dengan bapak-bapak melalui petufas khitmat.

BACA JUGA  Mendagri Dorong Realisasi APBD

Tidak dibenarkan ibu-ibu berbelanja sendiri tanpa bermusyawarah dengan bapak-bapak

Uang khidmat dirahasiakan / ibu-ibu tidak perlu tahu.

Bila sedang keluar di jalan Allah swt semua uang diserahkan kepada suami, bila ibu-ibu ada keperluan lapor kepada suaminya.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Look At This teluguhotsexstories.me